Hız Sabitleyici (Cruise Control), aracın hızını otomatik olarak kontrol etmek için tasarlanmıştır.
Etkinleştirildiğinde, gaz pedalına gerek kalmadan seçilen bir hızı koruma görevi yapar. Sürücünün sürekli müdahalesine gerek kalmadan kendi başına durumları çalıştırabilen ve adapte edebilen bir sistemdir.
Hız Sabitleyici (Cruise Control) Ne Zaman İcat Edildi?
1900'lü yılların başlarında otomobiller için hız kontrol sistemleri oluşturuldu. Ancak, modern hız sabitleyici 1948 yılında Ralph Teetor tarafından icat edildi. Teetor’un hız kontrolünü kullanan ilk üretim araçları, Chrysler Imperial, New Yorker ve Windsor’un 1958 modeliydi. Günümüzde Teetor’un icadının çalıştığıyla benzer şekilde çalışan sistemler, yeni araçlarda sunulmaya devam ediyor.
Hız Sabitleyici (Cruise Control) Nasıl Çalışır?
Hız Sabitleyici (Cruise Control), sürücünün yaptığına benzer bir şekilde gaz kelebeği aracılığıyla arabanın hızını yönetir. Sistem bunu, bir aktüatöre ve hız kontrol cihazına bağlı bir kablonun yardımıyla veya aracın kabloyla çalışan bir gaz mı yoksa tel uçlu gaz kelebeği mi kullandığına bağlı olarak elektronik bir düzenlemeyle yapar. Hız sabitleyici (Cruise Control) ilk defa ortaya çıktığı zamanlarda kablolar kullanılırken günümüzde elektronik sistemler daha yaygın olarak kullanılır.
Mekaniğe bakılmaksızın sistem, aracın istenen hıza ulaştığı veya istenen hızdan uzaklaşıldığında hız kontrolünü söyleyen bir bilgisayar ile birlikte çalışır. Ayrıca sürücüye engel olmaması için fren pedalına basıldığında sistemi bilgilendirir ve kendini devre dışı bırakır. Hız Sabitleyici (Cruise Control) açma / kapama anahtarı ile etkinleştirebilir. Sürücünün istediği hız, ya kumanda kolundaki bir düğmeye basılarak veya kumanda kolunun yukarı ve aşağı hareket ettirilmesiyle ayarlanır. Bu hız ayar kontrolleri (genellikle artı ve eksi semboller gösterir), hız sabitleme sisteminin hızı tekrar ayarlamasına da izin verir.
Hız Sabitleyici (Cruise Control) Ne Zaman Kullanılır?
Hız Sabitleyici (Cruise Control) otoyolda, çift şeritli yollarda ve hız sınırının tutarlı olduğu diğer uzun yollarda kullanılmak üzere tasarlanır. Ancak yoğun bir trafikte gerçekten uygun değildir. Yol koşullarının az çekiş sağladığı durumlarda hız sabitleyici (Cruise Control) kullanılması tavsiye edilir. Yolun ıslak olması, karlı veya buzla kaplı olması durumunda kullanılması önerilmez.