Kripto paraların en büyüğü olan Bitcoin, madencilik ile üretilebiliyor. Peki Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

Bitcoin madenciliği ya da Bitcoin mining adı verilen sistem sayesinde insanlar kendi evlerinde BTC üretimi yapabilirler. Fakat bunun için çok güçlü donanım sistemlerine ihtiyaç olduğu gibi önemli miktarda maliyetin de göze alınması gerekir.

https://www.teknodurak.org/uploads/images/2018/10/bitcoin-madenciligi-nasil-yapilir-1574921.jpg

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliğinden anlaşılan genel olarak BTC elde etme şeklindedir. Fakat bu biraz eksik bir tanımlamadır. Bilindiği gibi BTC, tek merkezden yönetilmemekte yani merkezsiz bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı madencilerin sistemi de kontrol etmesi ve gözetmesi gerekmektedir. Fakat ağırlıklı olarak Bitcoin elde etme işi olarak nitelendirmek mümkündür.

Bu madenciliği insanlar tek başına yapabilecekleri gibi grup halinde de yapabilirler. Fakat burada bilinmesi gereken en önemli husus güçlü donanımdır. Bilgisayarların donanımlarının çok güçlü olması gerekiyor. İşlemcinin yanı sıra ekran kartları da çok önemli bir hale gelmiştir. Bu iş için özellikle geliştirilen donanım sistemleri bulunmakta ve insanlar bunları yurtdışından getirtmektedir.

CPU Madenciliği Hakkında

Bitcoin madenciliği ilk olarak bilgisayarların işlemci gücünden yararlanılarak yapılmaya başlandı. Bitcoin bunu ücretsiz olarak herkese açmıştı fakat zamanla buraya olan ilgi artınca zorluk seviyesi artmaya başladı. Böylece maliyet elde edilen gelirden fazla olmaya başladı. Bunun dışında farklı bir yöntem daha geliştirildi ve bu şekilde yapılan madenciliği biraz daha kolay olması üzerine insanlar bu yöntemi neredeyse tamamen bıraktı.

https://www.teknodurak.org/uploads/images/2018/10/bitcoin-madenciligi-nasil-yapilir-93453004.jpg

GPU Madenciliği Hakkında

İşlemcilerden sonra kullanılmaya başlanan GPU yani ekran kartları çok daha başarılı sonuçlar verdi. Özellikle matematiksel işlemleri çok daha hızlı bir şekilde çözmeleri, ekran kartlarının bu işlem için öne çıkmasına neden oldu.

GPU madenciliğinin mantığı birden fazla ekran kartının aynı bilgisayarda kullanılabilmesi ve böylece çok daha güçlü işlemlerin yapılabilmesidir. Bu durum keşfedilince insanlar hızla büyük bilgisayarlar toplamaya başladı. Bu şekilde gelişen süreç özellikle 2010 ile 2013 yılları arasında madencilerin çok ciddi karlar elde ettiği dönemler oldu. Bitcoin madenciliği bir anlamda altın yıllarını yaşadı.

ASIC Madenciliği Hakkında

İlerleyen zamanla birlikte madenciliğe olan ilgi artınca insanlar bunun nasıl daha kolay yapılabileceğinin yollarını aramaya başladı. Bu arayışlar ASIC denilen sistemlerin ortaya çıkmasına neden oldu. ASIC için bir tanım yapmak gerekirse bir işi yapması için özellikle oluşturulan işlemcilerdir. Sadece Bitcoin madenciliği için geliştirilen bu sistemler, GPU madenciliğinden çok daha hızlıdır ve beklentileri karşılamıştır.

https://www.teknodurak.org/uploads/images/2018/10/bitcoin-madenciligi-nasil-yapilir-2-70095211.jpg

ASIC denilen bu cihazlar 2013 yılından itibaren hızla yayılmaya başladı ve madencilik yeni bir seviye atlamış oldu. Eski devasa bilgisayarların yerine bu cihazlar çok daha iyi sonuçlar verdi. Fakat burada bilinmesi gereken en önemli husus bu cihazların sadece belli kripto paraların madenciliğini yapabilmesidir. Dolayısıyla da bazı kripto para madenciliğinde ASIC adı verilen cihazların kullanılması sadece elektrik sarfiyatı olarak görülmektedir.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?
5 TOPLAM 1 OY
ÖNE ÇIKANLAR
    YORUMLAR (0)
    Yorum Yaz...