Bilgisayarlar, geçen süre içerisinde oldukça kirlenebilen elektronik ürünlerdir. Açık olan bölümlerinden özellikle tozu tutan yapıları nedeniyle olumsuz durumların yaşanabilmesi söz konusu olur. Bilgisayarların temizliği yapılmazsa sistem yavaşlığı karşı karşıya kalınabilecek sorunlar arasında yer alır. Biriken toz, donanımın ömrünü de belirli sürenin ardından kısaltacak yapıda olduğundan dolayı genel anlamda son derece olumsuz sonuçların görülebilmesi durumu oluşur.

Bilgisayar temizliği nasıl yapılır? sorusuna sahip olanlar, doğru işlem adımlarını takip ederek bekledikleri sonuçları elde edebilirler. Bilgisayarların her bölümünün ayrı bir özel bölge olarak ele alınması sayesinde başarılı sonuçlara rahatlıkla ulaşılabilmesi avantajı bulunur. Başarılı bir temizliğin ardından çalışma hızının artacağı ve aynı zamanda donanım ömrünün sağlıklı şekilde devam etmesi görülür.

Bilgisayar Temizliği Yapma Adım Adım

Temizlik işlemine başlamadan önce gerekli hazırlıkların yapılmış olması gerekir. İşlemcinin termal macunu yenilenmesi gerekiyorsa, termal macun ve dışarıya yüksek seviyede üfleme yapan cihaz gibi tüm donanımların tam olması gereklidir.

Kasayı Açma

Kabloların her biri özenle söküldükten sonra kasanın içi açılır. Genel olarak tozlardan arındırma işlemi yapılacağından dolayı, işlemlerin dışarıda yapılması tavsiye edilir. Kasayı açarken dış mekana yayılabilecek kir ve tozlar göz önünde her zaman bulundurulmalıdır.

Parçaları Sökme

Donanımın bağlantıları kontrol edildikten sonra dikkatli şekilde parçalar tek tek tornavida yardımıyla sökülür. RAM, Fan, İşlemci ve Anakart gibi bileşenler öncelikli olarak sökülerek temizlenmeye hazır hale getirilir.

Kasanın Genel Temizliği

Kasının iç kısmına genel temizlik işlemi uygulama aşamasında el kompresörü iş görecektir. Tozlardan tamamen kurtulabilmeyi sağlayan özellikte olan cihazla beraber aktif olarak temizliğin gerçekleştirilebilmesi söz konusu olur. Kasanın genel hatlarıyla temizlenmesi sayesinde iç kısımda yaşanabilecek toz sorunlarının önüne kolaylıkla geçilebilir.

Donanım Temizliği

Fanın tozlardan arındırılmasında el kompresörü kullanılmasıyla beraber diğer toz tutan parçalar için küçük temizleme fırçaları aktif olarak tercih edilmelidir. Donanımın temizliğinin gerçekleştirilmesi sayesinde parçalardan gelen sesler artık gelmeyecektir. Temizlik aşamasında tüm parçaların ayrı ayrı olarak ele alınarak temizliklerinin gerçekleştirilmesi büyük önem taşır. Aksi takdirde tozlu kalan parçalar diğer donanım ekipmanlarını da etkileyebilir.

Parçaları Geri Takma

Hem kasa içini hem de donanım ekipmanlarını arındırdıktan sonra, parçaların geri takılması işlemi uygulanır. Her bölümde mevcut olan gerekliliklere uygun temizliğin gerçekleştirilmesi gerekir. Bağlantıların yanlış yapılmadan kasa açılırken olan şekliyle tamamlanması önem taşır. Parçaların geri takılmasıyla işlem tamamlanmış olur.

Bilgisayarlar Ne Kadar Zaman Aralığıyla Temizlenmelidir?

Bilgisayarların temizliklerine belirli zaman aralıklarında başlamak en doğru seçenek olacaktır. Pratik şekilde gerçekleştirilebilen temizlik işlemleri 3 ayda bir kez yapıldığında bilgisayar tam performansla çalışmaya devam eder. Genel olarak her kasa açılışında detaylı temizliğin yapılması gerekir. Sessiz ve performanslı bilgisayarlar isteyenler için temizliklerin hiçbir zaman aksatılmadan devam ettirilmesi büyük bir önem taşır.

Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır?
5 1
ÖNE ÇIKANLAR