Ülkemizde aktif olarak hizmet vermekte olan bir platform olan e-devlet, milyonlarca kişinin farklı işlemleri gerçekleştirebilmesine olanak tanıyor. Hem pratik hem de kolay erişime sahip olmasıyla beraber internet erişimi olan her yerden hesaplara giriş yapılabilmesi avantajı mevcut. E-devlet şifresini unutanlar için en çok merak edilen konu, şifrenin nasıl değiştirileceğini bilmek oluyor.

E-devlet hayatı oldukça pratikleştiren bir platform olmasıyla aynı zamanda kolaylıkla işlemlerin gerçekleştirilebilmesi avantajını da beraberinde getiren özellikte. Şifre değişim işlemlerinin tamamlanmasına yönelik olarak kullanılabilecek alternatifler de pratik seviyede tutuluyor. Kolaylıkla gerçekleştirilebilir durumda olan şifreler, istenilen yöntemlerin kullanılmasıyla yenilerinin belirleneceği şekilde ayarlanmış durumda.

Şifrelerin unutulması sonucunda hesaplara giriş yapılamaz. Hatalı giriş uyarası gelen ekran üzerinden “Şifremi Unuttum” adlı seçenek tercih edilerek, yeni şifre belirlemesi için alternatif yollar bulunabilir.

E-Devlet Şifresi Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

SMS Yöntemi

E-devlet üyeliği gerçekleştirirken platforma tanımlı olan SMS üzerinden kolaylıkla şifre değişikliğinin tamamlanabilmesi mümkündür. Şifre yenileme için gerekli tercihin yapılmasından ardından gelen ekrandan seçilebilecek olan yöntemde, kayıtlı numaraya mesaj gönderilir. Sistemde onaylı olarak gözüken numaraya iletilen kodun girilmesi sayesinde yeni şifre belirlemesi kolaylıkla yapılabilir durumda olur. SMS yönteminin aktif olarak kullanılarak başarılı sonuçların elde edilebilmesi olanağı söz konusu.

E Mail

Şifre yenileme için tercih edilebilecek yöntemlerden birisi e-mail yöntemidir. Kolaylıkla gerçekleştirilebilen işlemler sonucunda fark yaratan hız içerisinde yeni şifrenin belirlenebilmesi ayrıcalığı söz konusudur. Mail yönteminin aktif olarak kullanılmasıyla beraber e-postaya bir kod gönderilir. Şifre yenilemesi için kodun E-devlet yenileme ekranına yazılması zorunluluğu bulunur. Mail yönteminin aktif olarak kullanılabilmesine yönelik olarak hesapta tanımlı bir adresin bulunuyor olması en önemli noktaların başında gelir.

PTT

PTT’den ilk şifre alma işlemi gibi gerçekleştirilebilir durumda şifre yenileme işleminin tamamlanmasıyla beraber hesaplara yeniden erişimin sağlanabilmesi olanağı mevcuttur. Tüm PTT’ler üzerinden yenileme talebinin gerçekleştirmeyle beraber kolaylıkla hesaplara erişimin sağlanabilmesi söz konusu olur. Yeni şifrenin TC kimlik bilgileriyle beraber giriş yapılmasına olanak tanıyor olması, kesintisiz olarak erişimin sağlanmasında etkili olur.

E-Devlet Şifresi Değiştirme Ücretli midir?

E-devlet üzerinden yapılacak şifre değiştirme işlemlerinde SMS ve e-mail yöntemleri tercih edildiğinde hiçbir şekilde ücret talep edilmez. PTT üzerinden alınacak yeni şifre işlemleri için 9 TL alınır.

Kullanılan yönteme bağlı olarak anında işlem yapılabilmesi ayrıcalığı e-devlet tarafından sağlanmaktadır. Hem hızlı hem de pratik şekilde gerçekleştirilebilir durumda olan işlem adımları sayesinde kısa süre içerisinde tamamlanabilen değişimler sonucunda tüm hizmetlere tekrar erişimin gerçekleştirilebilme ayrıcalığı elde edilir.

E-devlet üzerinden yapılacak şifre değişim işlemleri bilgisayarlardan yapılabileceği gibi akıllı cihazlardan da gerçekleştirilebilir durumdadır. Şifrelerin değişimlerinin gerçekleştirilmesinde büyük avantajların sunuluyor olmasıyla fark yaratan sonuçlara erişim sağlanabilmesi ayrıcalığı önemli derecede fark sunar. Hem kolay hem de avantajlı şekilde değişim işlemleri gerçekleştirilebilir durumdadır.

E-Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?
5 1
ÖNE ÇIKANLAR